ΤΡΟΦΉ ΓΙΑ ΣΚΈΨΗ

 Disclaimer: Επειδή ξέρω ότι δεν σας είχα συνηθίσει έτσι, αλλά επειδή με τόσα που ακούω κι εγώ τα νεύρα μου έχουν χτυπήσει κόκκινο και για να μην πάω και ρίξω κάνα φουρνέλο προς πάσα κατεύθυνση, προετοιμαστείτε για αρθράκι ανάλογο του τελευταίου. Και πάλι, ξαναλέω, αν συνεχίσεις μην πεις δεν στα έλεγα. Κλείσ’το τώρα και τράβα να ξεκινήσεις καμιά σειρούλα NETFLIX. Φύγαμε μπας και τα βγάλω από μέσα μου.

    Συνήθιζα να παίρνω έναυσμα από διάφορα γεγονότα της καθημερινότητας μου και να παράγω διαμαντάκια, αλλά έχουμε τελευταία τόση επικαιρότητα που, διάολε, αν μη τι άλλο με βάζει σε σκέψεις. Στο μπλέντερ λοιπόν ξανά δυο φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους πράγματα, αλλά φυσικά η Candy σας είναι εδώ για να σας οδηγήσει από το χεράκι να βρείτε άκρη μέσα από αυτό το κουλουβάχατο. Στο δικό μου μυαλό λοιπόν, τα ακόλουθα μια χαρά συνδέονται – ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, ΦΙΛΕ -  κι αφού πέταξα από το παράθυρο κάθε παράπονο σας με αυτή τη φράση, εξηγώ.   

    Πριν μερικές ημέρες έσκασε μια πολύκροτη υπόθεση ομαδικού βιασμού μιας 24χρονης κοπέλας σε πάρτι στη Θεσσαλονίκη. Στην υπόθεση εμπλέκονται τόσο τοπικοί επιχειρηματίες, όσο και μεγάλα ονόματα στο χώρο τον επιχειρήσεων (άνοιξε το ψυγείο και κοίτα στην πόρτα το μπουκάλι με την κόκκινη ετικέτα και το καφέ υγρό). Η κοπέλα, ευτυχώς, είχε το σθένος να καταγγείλει τη υπόθεση, η οποία παρότι βγήκε στην επιφάνεια, φαίνεται να γίνεται μια προσπάθεια να αποσιωπηθεί σχετικά γρήγορα, προφανώς λόγω του κοινωνικοοικονομικού status των θυτών.  

    Τις ίδιες μέρες κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης (αθάνατη ελληνικιά τιβί!) από γνωστή εταιρεία περιπ… - την PANTENE οκ; Δεν είμαι μέρος της ελληνικής κατρακύλας του σαπιοκουτίου, οπότε μπορώ να πω την εταιρεία! – ένα διαφημιστικό σποτ στο οποίο ομοφυλόφιλοι και  διαφυλικοί (trans για να συνεννοούμαστε) άνθρωποι υπερασπίζονται το δικαίωμα τους να μην ακολουθούν τα εμφανισιακά στερεότυπα μιας τυπικής κοινωνίας. Σαν αντίδραση λοιπόν, βγαίνει στα social γνωστή κυρία υποψήφια βουλευτού (καλός μαϊντανός) και μακαρίζει την ελληνική κοινωνία η οποία ‘’ευτυχώς…’’ ,κατά εκείνη πάντα, ‘’…που δεν είναι όπως την παρουσιάζει το εν λόγω διαφημιστικό γιατί στην αντίθετη περίπτωση η Τούρκοι θα είχαν φτάσει τώρα μέχρι το σύνταγμα’’. Μάλιστα.   

    Βρισκόμαστε, λοιπόν, κοινωνικά σε ένα επίπεδο, στο οποίο εάν έχεις χρήματα, αυτόματα, σου δίνεται η δυνατότητα να κάνεις και να λες ότι θέλεις, χωρίς να έχεις κάποια συνέπεια. Και αυτό δεν μας ενοχλεί, ούτε και μας φαίνεται παράξενο, αλλά αντίθετα ψάχνουμε να βρούμε αίτια και δικαιολογίες σε άσχετα μέρη. Πιο συγκεκριμένα, είμαστε πιο έτοιμοι κοινωνικά να δεχτούμε ότι ένας πλούσιος, αλλά ‘’κανονικός’’ άνδρας (ή και περισσότεροι), που έχει διδαχτεί ότι τα χρήματα του μπορούν να του αγοράζουν και δικαιώματα (αλλά όχι ηθική, μην τα θέλουμε κι όλα) πάνω σε άλλους ανθρώπους, μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια επάνω τους και να τη γλιτώσει σχεδόν αλώβητος.

    Αντίθετα, κανονικοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας που το μόνο που θέλουν είναι να μπορούν να υπάρχουν χωρίς να περνούν από δίπλα τους κυράτσες και να φτύνουν τον κόρφο τους μην τυχόν και η διαφορετικότητα κολλάει, μας ξενίζουν και μας φαίνονται προσβλητικοί. Είναι πιο επικίνδυνο για την κοινωνία μας να υπάρχουν ανάμεσα μας αγόρια και κορίτσια που χαρίζουν αγάπη, ακόμα και σε άλλη μορφή από αυτή που έχουμε συνηθίσει, απ’ ότι άντρες και γυναίκες που επιβάλλονται με τη θέληση τους σε άλλα άτομα. Κοινώς φοβόμαστε τον gay, τον trans, αλλά το βιαστή δεν τον φοβόμαστε, γιατί άμα λάχει πόλεμος, και όπλο θα σηκώσει και θα ρίξει και κάνα κεφάλαιο να διαφύγουν αυτοί που πρέπει από την χώρα.   

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1ο: Εάν είμαστε εντάξει με τα παραπάνω, μάλλον πρέπει να επαναπροσδιοριστούμε λιγάκι. Να δούμε αν πραγματικά αυτό που στα δικά μας μάτια μοιάζει λάθος, είναι όντως λάθος και σε τι επίπεδο. Δεν με αφορά τι είναι χριστιανικά ή βιολογικά σωστό (ναι το πήγα εκεί οκ;!), ούτε αν θα θιχτούν τα πουριτανά μαιμουδάκια στις κολοκύθες σας, αλλά αν το να φιλιούνται δύο κοπέλες που αγαπιούνται πιστεύετε ότι θα καθορίσει σεξουαλικά τα παιδιά σας, 1) μην τα αφήσετε να βγουν ξανά από το σπίτι και 2) κάντε συνδρομούλα από τώρα στον ψυχολόγο γιατί το μέλλον διαγράφεται μαύρο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2ο: Από αγάπη δεν ξέρω να πληγώθηκε ποτέ κανείς ανεπανόρθωτα, ούτε να προσβλήθηκε, ούτε να πέθανε. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια προσπάθεια μεταξύ μας αλλά και με τα παιδία μας να μοιράζουμε αγάπη, με όποια μορφή. Ο καθωσπρεπισμός, η καταπίεση, ο εγωισμός και η έπαρση αντίθετα, μακροπρόθεσμα έχουν καταλήξει σε καταστάσεις που συχνά είναι αδύνατο να διαχειριστούμε. 

    Μάθε, κοινώς, το βλαστάρι σου να αγαπάει και να σέβεται και μην νοιάζεσαι τόσο για το ποιόν/αν. Μόνο έτσι θα είναι ευτυχισμένο και θα κάνει ευτυχισμένους και τους γύρω του. Και μάθε κι εσύ να κάνεις το ίδιο. Και ίσως κάποτε δεν θα χρειάζεται πια να ακούμε το όνομα καμίας κοπέλας που ‘’τα ήθελε’’. 


-Candy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΗΣ ΓΗΣ

HAVE YOURSELF A MERRY ''LITTLE'' CHRISTMAS

ΌΤΙ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ...